Efficiency of Production Factors in The Farming of Bird’s Eye Chili in Lamoahi Village, North Buton Regency

Selvian Selvian, Abdi Abdi, Rosmawaty Rosmawaty

Abstract


Chili is a commodity that often triggers inflation at certain times or periods due to sudden price increases. The reason is that the availability of chilies is not sufficient for market demand due to production inefficiencies. This research aims to determine the factors that influence cayenne pepper production and determine the efficiency of using production factors using the Cobb-Douglas production function. The results of the research show that seeds and labour have a significant effect on increasing cayenne pepper farming, while land area, fertilizers, and pesticides do not have a significant effect on production. The use of production factors has not yet reached the maximum level of efficiency. Production factors that are not yet efficient are land area and labour so their utilization needs to be increased. Meanwhile, inefficient production factors are seeds, fertilizers, and pesticides so their use does not need to be increased or reduced.


Keywords


Bird’s eye chili; Cobb-Douglas; Efficiency; Factors of production; Farming

Full Text:

PDF

References


Alif. 2017. Kiat Sukses Budidaya Cabai Rawit Yogyakarta. Bio Genesis.

BPS Sultra. 2021. Laporan Statistik Pertanian Hortikultura (SPH) BPS Provinsi Sulawesi Tenggara.

Bete K., & Taena W. 2018. Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Produksi Usahatani Cabai Rawit Merah di Desa Tapenpah Kecamatan Insana Kabupaten Timor Tengah Utara. Jurnal Agribisnis Lahan Kering. 3(1): 7-9. https://media.neliti.com/media/publications/237724-faktor-faktor-yang-mempengaruhi-produksi-c4cb329e.pdf

Boediono, (2002). Ekonomi Makro: Seri Sinopsis Pengantar Ilmu Ekonomi No.1 Edisi 2. Yogyakarta. BPEE.

Eliyatiningsih, Mayasari F. 2019. Efisiensi Penggunaan Faktor Produksi pada Usahatani Cabai Merah di Kecamatan Wuluhan Kabupaten Jember. Agrica. 12(7-16). https://doi.org/10.31289/agrica.v12i1.2192

Hanafi R. 2017. Analisis Efisiensi Penggunaan Faktor Produksi pada Industri Kecil dan Menengah Furnitur di Kota Pekanbaru. JOM Fekon. 4(1): 883-897. https://jom.unri.ac.id/index.php/JOMFEKON/article/view/12964/12606

Leibo J. 1995. Sosiologi Pedesaan. Yogyakarta. Andiofset.

Maemunah N, Mulyanto B, Setiadi A. 2019. Analisis Efisiensi Penggunaan Faktor-Faktor Produksi Usahatani Cabai Rawit di Desa Girikulon Kecamatan Secang Kabupaten Magelang. Agroland. 26(2): 96-110. http://jurnal.untad.ac.id/jurnal/index.php/AGROLAND/article/view/13061

Manyamsari I, Mujiburrahmad. 2014. Karakteristik Petani dan Hubungannya dengan Kompetensi Lahan Sempit (Kasus: di Desa Sinar Sari Kecamatan Dramaga Kab. Bogor Jawa Barat). Agrisep. 2(15):58-74. https://jurnal.usk.ac.id/agrisep/article/view/2099

Pradana AD. 2013. Analisis Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Efisiensi Industri Rumah Tangga Keripik Tempe di Kabupaten Blora. Economics Development Analysis. 2(2): 120-127. https://doi.org/10.15294/edaj.v2i2.1397

Rianse U, Abdi. 2012. Metode Penelitian Sosial dan Ekonomi. Bandung. Alfabeta.

Saputra IMAD, Wenagama IW. 2019. Analisis Efisiensi Faktor Produksi Usahatani Cabai Merah di Desa Buahan Kecamatan Payangan Kabupaten Gianyar. Ekonomi Pembangunan. 8(1): 31-60. https://ojs.unud.ac.id/index.php/eep/article/view/42037

Sardianti AL. 2021. Hubungan Input Terhadap Produksi Usahatani Cabai Rawit di Kecamatan Tilamuta Kabupaten Boalemo. Agritech Science. 5(1): 65-75. http://jurnal.poligon.ac.id/index.php/jasc/article/view/784/463

Sringin LN, Alam MN. 2020. Analisis Efisiensi Penggunaan Input Produksi Usahatani di UPT Bulupountu Jaya Kecamatan Sigi Kabupaten Sigi. Agrotekbis. 8(2):449-455. http://jurnal.faperta.untad.ac.id/index.php/agrotekbis/article/view/662

Soekartawi. 1995. Analisis Usahatani. Jakarta. Universitas Indonesia.

Soeharjo A dan Patongn. 1984. Sendi-Sendi Pokok Ilmu Usahatani. Departemen Ilmu-Ilmu Sosial Ekonomi Pertanian, Fakultas Pertanian. Institut Pertanian Bogor. Bogor.

Sujarwo. 2019. Ekonomi Produksi Teori dan Aplikasi. Malang. UB Press.

Ummah N. 2011. Analsis Efisiensi Penggunaan Faktor-Faktor Produksi pada Usahatani Cabai Merah Keriting di Desa Ketep Kecamatan Sawangan Kabupaten Magelang. Skripsi. Negeri Semarang. Semarang.

Watkaat AJ. 2020. Faktor-Faktor Produksi Terhadap Permintaan Kacang Tanah di Desa Lingat Kecamatan Selaru Kabupaten Kepulauan Tanimbar. Journal Sekolah Tinggi Ilmu Ekonomi Saumlaki. 2(2): 1-12. https://osf.io/z2sra/download

Wijayanti NWA, Dewi RK, Widiyantara IW. 2018. Analisis Efisiensi Penggunaan Faktor Produksi Usahatani Cabai Merah di Desa Besakih, Kecamatan Rendang, Kabupaten Karangasem. Jurnal Agribisnis dan Agrowisata. 7(2): 307-315. https://doi.org/10.24843/JAA.2018.v07.i02.p14




DOI: http://dx.doi.org/10.26418/j.sea.v12i2.72554

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2023 Selvian, Abdi, & Rosmawaty

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.



   

EDITORIAL ADDRESS

Department of Agricultural Socio-economic,
Agriculture Faculty, 
Universitas Tanjungpura
Prof. Dr. H. Hadari Nawawi St., Pontianak,
West Kalimantan, Indonesia 78124
Email: [email protected]

                              IN COLLABORATIONS WITH