Utilization of Breadfruit (Artocarpus altilis) Skin Waste in Making Edible Film with the Addition of Glycerol and Chitosan Plasticizer Formulation
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Asiah, N., Cempaka, L., Ramadhan, K., & Matatula, S. H. (2020). Prinsip Dasar Penyimpanan Pangan Pada Suhu Rendah (Pertama). Nas Media Pustaka.
Cengristitama., & Ramlan, S. (2022). Pengaruh Penambahan Plasticizer Gliserol Dan Kitosan Terhadap Karakteristik Plastik Biogradable Berbahan Dasar Pati Sukun. 16(2), 102–108.
Fatnasari, A., Nocianitri, K. A., & Suparthana, I. P. (2018). Pengaruh Konsentrasi Gliserol Terhadap Karakteristik Edible Film Pati Ubi Jalar (Ipomoea Batatas L.). Scientific Journal Of Food Technology), 5(1), 27–35.
Hermalena, L., Aga Salihat, R., Daulay, J., Studi Teknologi Hasil Pertanian, P., Pertanian, F., Ekasakti, U., & Kelautan Dan Perikanan Provinsi Sumatera Barat, D. (2022). Jurnal Katalisator Uji Mikrobiologis Fillet Ikan Nila Dilapisi Edible Film Pati Jahe Gajah. 1, 140–147. Https://Doi.Org/10.22216/Jk.V5i2.5717
Haryani, K., Al Anshar, M. S., & Hermansyah, V. (2022). Penambahan Pektin Dan Gliserol Terhadap Karakteristik Edible Film Dari Pati Singkong. November, 1–10.
Japenesse Industruial Standart (1995)
Kelnar, I., Kaprálková, L., Brožová, L. Š., Hromádková, J., & Kotek, J. (2013). Effect Of Chitosan On The Behaviour Of The Wheat B-Starch Nanocomposite. Industrial Crops And Products, 46, 186–190. Https://Doi.Org/10.1016/J.Indcrop.2013.01.030
Lestari, B. R. A., Rohmah, N. W., & Pujiastuti, C. (2022). Kajian Pembuatan Edible Film Dari Pati Uwi Dengan Penambahan Kitosan Dan Gliserol. Chempro, 3(1), 38–44. Https://Doi.Org/10.33005/Chempro.V3i1.147
Mbey, J. A., Hoppe, S., & Thomas, F. (2012). Cassava Starch-Kaolinite Composite Film. Effect Of Clay Content And Clay Modification On Film Properties. Carbohydrate Polymers, 88(1), 213–222. Https://Doi.Org/10.1016/J.Carbpol.2011.11.091
Muin, R., Anggraini, D., & Malau, F. (2017). Edible Film Dari Tepung Tapioka Dengan Penambahan Gliserol Dan Kunyit Putih. 23(3), 191–198.
Mulyadi, A. F., Pulungan, M. H., & Qayyum, N. (2016). Pembuatan Edible Film Maizena Dan Uji Aktifitas Antibakteri (Kajian Konsentrasi Gliserol Dan Ekstrak Daun Beluntas (Pluchea Indica L.). Industria: Jurnal Teknologi Dan Manajemen Agroindustri, 5(3), 149–158. Https://Doi.Org/10.21776/Ub.Industria.2016.005.03.5
Mulyani, T. S., Egha Rodhu Hansyah Jurusan Teknologi Pangan -Fti -Upn, Dan, & Rungkut Madya -Surabaya, J. (2010). Sifat Fisik Dan Mekanis Edible Film Dari Tepung Porang (Amorphopallus Oncophyllus) Dan Karboksimetilselulosa Physical And Mechanical Properties Of Edible Film From Porang (Amorphopallus Oncophyllus) Flour And Carboxymethylcellulose. In Jurnal Teknologi Pertanian (Vol. 11, Issue 3).
Nafiyanto, I. (2019). Pembuatan Plastik Biodegradable Dari Limbah Bonggol Pisang Kepok Dengan Plasticizer Gliserol Dari Minyak Jelantah Dan Komposit Kitosan Dari Limbah Cangkang Bekicot (Achatina Fullica). Integrated Lab Journal, 07(2339–0905), 75–89. Https://Doi.Org/10.5281/Zenodo.2656812
Nurfajrin, Z. D., Mahendra, G. S., Sukadarti, S., & Sulistyowati, E. (2015). Karakterisasi Dan Sifat Biodegradasi Edible Film Dari Pati Kulit Pisang Nangka (Musa Paradisiaca L.) Dengan Penambahan Kitosan Dan Plasticizer Gliserol. Prosiding Seminar Nasional Teknik Kimia “Kejuangan,” Http://Jurnal.Upnyk.Ac.Id/Index.Php/Kejuangan/Article/View/501/461
Putri, D. N., Santoso, E. N., Hikmah, F., Putri, D. A., & Lestari, O. I. (2017). Utilization Of The Peel Of Breadfruit (Artocarpus Altilis) As The Alternative Materials To Produce Glucose Syrup. Jurnal Teknologi Pertanian, 18(2), 83–90. Https://Doi.Org/10.21776/Ub.Jtp.2017.018.02.09
Siswo Hutomo, G., & Noviyanty, A. (2023). Pengaruh Penambahan Plasticizer Gliserol Terhadap Karakteristik Edible Film Dari Modifikasi Pati Kentang (Solannum Tuberosum) Asetat Anhidrida Effect Of The Addition Of Glycerol Plasticizer On The Edible Film Characteristics Of Starch Modification Potato (Solannum Tuberosum) Accetate Anhydride. J. Agrotekbis, 11(5), 1199–1209
Widodo, L. U., Wati, S. N., & Vivi A.P, N. M. (2019). Pembuatan Edible Film Dari Labu Kuning Dan Kitosan Dengan Gliserol Sebagai Plasticizer. Jurnal Teknologi Pangan, 13(1), 59–65. Https://Doi.Org/10.33005/Jtp.V13i1.1511
Winarti, C., Miskiyah., & Widaningrum. (2012). Teknologi Produksi Dan Aplikasi Pengemas Edible Antimikroba Berbasis Pati. Jurnal Litbang Pertanian, 31(3), 85–93.
Utari Yolla Sundari, Muh. Andis Hidayatullah, & Fiardilla, F. (2023). Pengaruh Teknik Pengemasan, Jenis Kemasan Dan Kondisi Penyimpanan Terhadap Sifat Fisik Dan Organoleptik Pada Buah Apel. Jurnal Penelitian Upr, 3(1), 17–23. Https://Doi.Org/10.52850/Jptupr.V3i1.8352
DOI: https://doi.org/10.26418/jft.v7i1.79427
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2024 FoodTech: Jurnal Teknologi Pangan
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Editorial Adress:
Department of Food Science and Technology, Faculty of Agriculture, Universitas Tanjungpura
Jl. Prof. Dr. H. Hadari Nawawi, Pontianak, Kalimantan Barat (78124)
Telp/Fax: (0561) 740191
Email: foodtech@untan.ac.id
Website: http://jurnal.untan.ac.id/index.php/jft
This work is licensed under a Creative Commons Atribution-NonCommercial 4.0 International License.