Chemical Characteristics and Acceptability of Bagelen Dry Bread with the Addition of Moringa Leaf Flour (Moringa Oleifera Lam)
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Arwini, N. P. D. (2021). Roti, Pemilihan Bahan Dan Proses Pembuatan. Jurnal Ilmiah Vastuwidya, 4(1), 33–40. https://doi.org/10.47532/jiv.v4i1.249
Augustyn, G. H., Tuhumury, H. C. D., & Dahoklory, M. (2017). Pengaruh Penambahan Tepung Daun Kelor (Moringa oleifera L) Terhadap Karakteristik Organoleptik dan Kimia Biskuit Mocaf (Modified Cassava Flour). Jurnal Teknologi Pertanian, 6(2), 52–58. https://doi.org/10.30598/jagritekno.2017.6.2.52
Dewi, D. P. (2018). Substitusi tepung daun kelor ( Moringa oleifera L .) pada cookies terhadap sifat fisik , sifat organoleptik , kadar proksimat , dan kadar Fe. Ilmu Gizi Indonesia, 01(02), 104–112.
Dewi, F. K., Suliasih, I. N., & Garnida, D. I. Y. (2015). Pembuatan Cookies Dengan Penambahan Tepung Daun Kelor ( Moringa oleifera ) pada Berbagai Suhu Pemanggangan. Universitas Pasundan Bandung, 1–21.
Fahlia, N., & Septiani. (2020). Pengaruh Substitusi Tepung Daun Kelor (Moringa oleifera L) Terhadap Sifat Organoleptik Dan Kadar Kalsium Snack Bar. J.Gipas, 4(2), 216–228.
Flora, R., Sari, N. P., Febry, F., & Syafutri, M. I. (2023). Kadar Protein Dan Kalsium Pada Cookies Hati Sapi Dan Tepung Kacang Merah. JPP (Jurnal Kesehatan Poltekkes Palembang), 17(2), 273–280. https://doi.org/10.36086/jpp.v17i2.1320
Gabriela, A. S. E. (2021). Fortifikasi Daun Kelor ( Moringa oleifera) Pada Cookies Tepung Sukun ( Artocarpus altilis) Sebagai Makanan Tambahan Untuk Ibu Hamil Kurang Energi Kronis Dan Anemia Gizi Besi. Universitas Pembangunan Veteran Nasional Jakarta, 1–15.
Jayanti, W. T. (2017). Substitusi Tepung Terigu Dengan Tepung Biji Alpukat Terhadap Sifat Fisik Cookies.
Kantja, I. N., Nopriani, U., & Pangli, M. (2022). Uji Kandungan Nutrisi Tepung Daun Kelor (Moringa oleifera L) Sebagai Pakan Ternak. Jurnal Riset Rumpun Ilmu Hewani, 1(1), 1–7.
Kurniawati, I., Fitriyya, M., & Wijayanti. (2018). Karakteristik Tepung Daun Kelor Dengan Metode Pengeringan Sinar Matahari. Prosiding Seminar Nasional Unimus, 1, 238–243.
Majid, F. R., Hidayat, N., & Waluyo. (2017). Variasi Penambahan Tepung Daun Kelor ( Moringa Oleifera Lam .) pada Pembuatan Flakes Ditinjau dari Sifat Fisik , Sifat Organoleptik dan Kadar Kalsium. Jurnal Nutrisia, 19(1), 31–35.
Mardiah. (2017). Analisa Kadar Kalsium (Ca) Pada Daun Kelor (Moringa oleifera). Jurnal Ilmu Alam Dan Lingkungan, 8(15), 49–52.
Pramono, M. A., Ningtyas, F. W., Rohmawati, N., & Aryatika, K. (2021). Pengaruh Penambahan Tepung Daun Kelor (Moringa oleifera L) Terhadap Protein, Kalsium, Dan Daya Terima Nugget Ikan Lemuru (Sardinella lemuru). Journal of Nutrition and Food Research, 44(1), 1–10.
Putri, A. A., Bekti, E., & Putri, A. S. (2018). Penambahan tepung daun kelor (Moringa oleifera) terhadap fisikokimia dan organoleptik cookies ganyong. Jurnal Mahasiswa, Food Technology and Agricultural Products, 1, 1–12.
Rosidah, A. Z., & Ismawati, R. (2016). Studi Tentang Tingkat Kesukaan Responden Terhadap Penganekaragaman auk Pauk Dari Daun Kelor (Moringa oleivera). E-Journal Boga, 5(1), 17–22.
Suhartini, T., Zakaria., Pakhri, A., & Mustamin. (2018). Kandungan Protein Dan Kalsium Pada Biskuit Formula Tempe Dengan Penambahan Tepung Daun Kelor (Moringa oleifera). Media Gizi Pangan, 25(1), 64–68.
Suprihartini, C., Ulilalbab, A., & Budiman, F. A. (2021). Efek Penambahan Tepung Daun Kelor Pada Fermentasi Tempe Terhadap Kadar Vitamin C Dan N-Amino Tempe Kelor (Pelor). Jurnal Ilmu Kesehatan, 12(1), 369–374.
Umbara, D. M. A., & Azizah, D. N. (2020). Karakteristik Roti Kering Bagelen Dengan Subtitusi Tepung Gembili. Senaster, 1(1).
Yunita, L., Rahmiati, B. F., Naktiany, W. C., Lastyana, W., & Jauhari, M. T. (2022a). Analisis Kandungan Proksimat Dan Serat Pangan Tepung Daun Kelor dari Kabupaten Kupang Sebagai Pangan Fungsional. Nutriology: Jurnal Pangan, Gizi, Kesehatan, 03(02), 44–49.
DOI: https://doi.org/10.26418/jft.v7i1.79426
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2024 FoodTech: Jurnal Teknologi Pangan
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Editorial Adress:
Department of Food Science and Technology, Faculty of Agriculture, Universitas Tanjungpura
Jl. Prof. Dr. H. Hadari Nawawi, Pontianak, Kalimantan Barat (78124)
Telp/Fax: (0561) 740191
Email: foodtech@untan.ac.id
Website: http://jurnal.untan.ac.id/index.php/jft
This work is licensed under a Creative Commons Atribution-NonCommercial 4.0 International License.