KARAKTERISTIK ORGANOLEPTIK DAN KIMIAWI SNACK POCKET STICK KACANG MERAH (Phaseolus vulgaris L) DENGAN PENAMBAHAN IKAN TERI (Stolephorus sp) SEBAGAI KUDAPAN SEHAT ANAK SEKOLAH

Yulia Silvianti Cidi, Yuges Saputri

Abstract


Food consumed by school children commonly contains low levels of macro and micro nutrients. Eating habits which is consuming low-nutrient foods in school children may affect the nutritional status and will ultimately lead to their ability in learning activities at school. This study aims to determine the level of organoleptic acceptance and chemical properties of red bean (Phaseolus vulgaris l) stick pocket  with the addition of anchovies (Stolephorus sp) intended for school children. This research is experimental, using a Completely Randomized Design (CRD) and Visual Analog Scale (VAS) instrument as well as a Likert scale. Based on the results of the analysis, there were no significant differences in all parameters (color, taste, aroma, texture, taste, and overall) both the hedonic value and the hedonic quality. The best pocket stick nutrient content is in the formulation with the addition of 80 grams of anchovies and 70 grams of red beans that has a water content of 4.10%, ash content of 3.32%, fat content of 3.84%, protein content of 14.6%, carbohydrate content of 54.08%, fiber content crude 6.00 mg, and calcium levels 147.08 mg. Thus snack pocket sticks can be used as additional food for school children

Keywords


Anchovy, Red beans, Chemistry, Organoleptic, Pocket stick.

Full Text:

PDF Remote

References


Alatas, S. (2011). Status Gizi Anak Usia Sekolah (7-12 Tahun) dan Hubungannya dengan Tingkat Asupan Kalsium Harian di Yayasan KampungKids Pejaten Jakarta Selatan Tahun 2009. [Skripsi]: Universitas Indonesia.

Aninditya, I. (2011). Peran Zat Gizi Makro Dalam Makanan Jajanan Di Lingkungan Sekolah Terhadap Kejadian Obesitas Pada Anak. [Skripsi]: Universitas Diponegoro.

Aryanti, E., & Dharmayanti, A. (2014). Manfaat Ikan Teri Segar (Stolephorus sp) Terhadap Pertumbuhan Tulang dan Gigi. Odonto Dental Journal 1 (2), 52-56.

Badan Pengawas Obat dan Makanan. (2013). Pedoman Pangan Jajanan Anak Sekolah untuk Pencapaian Gizi Seimbang Bagi Orang Tua, Guru dan Pengelola Kantin. Jakarta: Direktorat Standardisasi Produk Pangan Deputi Bidang Pengawasan Keamanan Pangan dan Bahan Berbahaya Badan Pengawas Obat dan Makanan RI.

Badan Pengawas Obat dan Makanan. (2016). Peraturan Kepala Badan Pengawas Obat dan Makanan RI No. 13 Tahun 2016 Tentang Pengawasan Klaim pada Label dan Iklan Pangan Olahan.

Fadly D, Purwayantie S. 2019. Karakteristik Sensori dan Kimiawi Non-Meat Burger Patties Berbasis Kearifan Pangan Lokal. Ghidza: Jurnal Gizi dan Kesehatan, 3: 1, hal. 19-24. DOI: 10.22487/j26227622.2019.v3.il.13122.

Fadly, D., Kusharto, CM., Kustiyah, L., Suptijah, P. (2017). Physicochemical Characteristics of Carboxymethyl Chitosan from Silkworm (Bombyx mori L.) Pupa. IJSBAR, 31: 1, pp 204-212.

Fatimah, P., Nasution, E., & Aritonang, E. (2013). Uji Daya Terima dan Nilai Gizi Biskuit yang Dimodifikasi dengan Tepung Kacang Merah. Jurnal Universitas Sumatera Utara, 1-7.

Fitri, A., Anandito, B., & Siswanti. (2016). Penggunaan Daging dan Tulang Ikan Bandeng (Chanos chanos) Pada Stik Ikan Sebagai Makanan Ringan Berkalsium Dan Berprotein Tinggi. Jurnal Teknologi Hasil Pertanian 9 (2), 65-77.

Handayani, D., & Kartikawati, D. (2014). Stik Lele Alternatif Diversifikasi Olahan Lele (Clarias SP) Tanpa Limbah Berkalsium Tinggi. Jurnal Ilmiah UNTAG Semarang, 40-48.

Herliani, D. (2016). Pengaruh Penambahan Ikan Teri (Stolephorus commersonii) dan Suhu Pengeringan Terhadap Karakteristik Dendeng Batang Talas (Colocasia esculenta (L) Schott). [Skripsi] : Universitas Pasundan.

Justisia, W., & Adi, A. (2016). Peningkatan Daya Terima dan Kadar Protein Nugget Subtitusi Ikan Lele (Clarias Batrachus) dan Kacang Merah (Vigna Angularis). Media Gizi Indonesia 11 (1), 106-112.

Kementerian Pertanian RI. (2015). Statistik Konsumsi Pangan Tahun 2015. Jakarta: Pusat Data dan Sistem Informasi Pertanian RI.

Kristianto, Y., Riyadi, B., & Mustafa, A. (2013). Faktor Determinan Pemilihan Makanan Jajanan pada Siswa Sekolah Dasar. Jurnal Kesehatan Masyarakat Nasional, 489-493.

Noviyani, D. (2012). Efek Pemberian Makanan Tambahan Anak Sekolah (PMT-AS) Terhadap Peningkatan Prestasi Belajar Di SD Negeri Banyuanyar III Kota Surakarta Tahun 2012. Jurnal UMS, 10-16

Praptiningrum, W. (2015). Eksperimen Pembuatan Butter Cookies Tepung Kacang Merah. [Skripsi]: Universitas Negeri Semarang.

Putra, Y., Sayuti, K., & Yenrina, R. (2014). Pengaruh Pencampuran Fillet dan Tulang Tuna (Thunnus Sp.) Terhadap Karakteristik Nuget Yang Dihasilkan. [Thesis] : Universitas Andalas.

Siswanti, Agnesia, P., & Katri, B. (2017). Pemanfaatan Daging dan Tulang Ikan Kembung (Rastrelliger Kanagurta) dalam Pembuatan Camilan Stik. Jurnal Teknologi Hasil Pertanian 9 (1), 41-49.




DOI: https://doi.org/10.26418/jft.v2i2.40765

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2020 FoodTech: Jurnal Teknologi Pangan

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Editorial Adress:

Department of Food Science and Technology, Faculty of Agriculture, Universitas Tanjungpura

Jl. Prof. Dr. H. Hadari Nawawi, Pontianak, Kalimantan Barat (78124)

Telp/Fax: (0561) 740191

Email: foodtech@untan.ac.id

Website: http://jurnal.untan.ac.id/index.php/jft

 

 Lisensi Creative Commons

This work is licensed under a Creative Commons Atribution-NonCommercial 4.0 International License.